2020-10-24 10:56:33• hírek • Bede Emőke

Gloria Victis: kiválóan szerepelt a döntőben a szatmári csapat

Balról jobbra Gádoros Mátyás, Szabó Boglárka és Cuculeanu Krisztián
Balról jobbra Gádoros Mátyás, Szabó Boglárka és Cuculeanu Krisztián

A Rákóczi Szövetség 2020-ban immár 25. alkalommal hirdette meg a Kárpát-medencei középiskolások számára a Gloria Victis nevű történelmi vetélkedőt. Lévén, hogy a 2020-as év a trinanoni béke 100. évfordulója és a Nemzeti Összetartozás Éve is egyben, a vetélkedő idei témája is ehhez kapcsolódott: a trianoni béke, illetve annak előzményei és következményei.

A megannyi Kárpát-medencei csapat között próbára tette tudását a szatmárnémeti Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum csapata is. A Barkóczi Éva tanárnő által felkészített csapat tagjaként Cuculeanu Krisztián, Gádoros Mátyás és Szabó Boglárka XI.B osztályos diákok szálltak versenybe, s közös erőfeszítéseiknek köszönhetően nem csak a 61 csapatot megmozgató középdöntőn jutottak túl, de a pénteki, végső megmérettetésben sikerült egy dobogós helyet is kiharcolniuk maguknak.


„Már nagyon régóta ismerjük egymást, sok csapatversenyen vettünk részt együtt, így mikor meghirdették a vetélkedőt, kétségtelen volt, hogy ennek is a megszokott felállásban vágunk neki. A készülés zökkenőmentesen, a megszokott rutin szerint ment: mindhárman más szemszögből igyekeztünk megvizsgálni az eseményeket. Nagy öröm volt részt venni a versenyen, különösen így, hogy sikerült elérnünk a képzeletbeli dobogó 3. fokát. Külön köszönettel tartozunk a szervezőknek és a felkészítő tanárunknak az áldozatos munkáért” – mondta el a Szatmár.ro-nak Cuculeanu Krisztián.


Hasonlóan pozitív élményekkel zárta a történelmi vetélkedőt a csapat másik tagja, Gádoros Mátyás is. „Számomra a verseny nagy megerősítés volt abban, hogy érdemes szülőföldön anyanyelvünkön tanulni, majd későbbiek során is itt élni le életünket. Számos személyiségről tanultunk, akik a Párizsi békekonferenciákkor minden négyzetkilométerért ádáz harcot vívtak, hogy az továbbra is magyar föld maradhasson. Ez a lelkesedés az, ami ma kifogyóban van sok fiatalból, de ha az őseink, akiket jócskán érintettek a trianoni békediktátum következményei, itt maradtak, akkor szerintem nekünk is kötelességünk hozzájárulni egész életünk folyamán a városunk, megyénk fejlődéséhez.


Szívből ajánlom minden fiatalnak, hogy csatlakozzon a középiskolájában működő Rákóczi Szövetség középiskolás szervezetéhez, mert olyan élményeket, értékeket tud nyújtani és átadni, amelyekre mindannyiunknak szükségünk van későbbi életünk során” – fogalmazott Mátyás, aki azt is elárulta szerkesztőségünknek, hogy az idei év nem csak a kiváló eredmény, de a verseny lebonyolításának módja miatt is emlékezetes marad. A koronavírus-járványra való tekintettel ugyanis a történelmi vetélkedő mintegy 2,5 órás döntőjét ez alkalommal az online térben, Skype-on keresztül kellett megszervezni.


A szatmári trió tehát a megváltozott körülmények ellenére is kiválóan szerepelt a több tucat csapatot megmozgató versenyben, melyért őket és felkészítő tanárukat is hatalmas gratuláció illeti.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: